Verbonden? of met elkaar opgescheept

door: Fred Omvlee, geestelijk verzorger bij de marine

Als je aan boord bent, dan ervaar je het pas echt: ik ben verbonden. Of eerlijker: ik zit met jou opgescheept. We zitten letterlijk in hetzelfde schuitje. Ook al vinden we elkaar niet aardig, we moeten het met elkaar uithouden.

Buddy

En ook leer je: zonder buddy ben je verloren. Misschien wel overboord. Daarom is er de buddycheck, als het signaal man-over-boord afgaat. Is het per ongeluk? Is het een storing? Of heeft iemand daadwerkelijk de man-over-boord knop ingedrukt? De buddy check betekent: je zoekt degene op aan wie jij gekoppeld bent. Heb je elkaar gevonden, dan meldt je je af bij je chef.

Als dominee ben ik vaak buddy van een arts of de Eerste officier. Maar afgezien van die ‘administratieve’ buddy heb ik ook echt een buddy nodig. Ik ben voor iedereen aardig en probeer met iedereen contact te maken. Pakweg 170 vaste bemanningsleden en daarnaast nog eens ‘embarked forces’ en ‘opstappers’. Samen al gauw zo’n 250 man.

de tekst loopt door onder de afbeelding

Openheid en respect

Ik voel en gedraag me als een soort dorpsdominee. Rondlopend, koffiedrinkend, informatieve vragen stellend. Maar ook ik heb mensen nodig waar ik wat dieper mee kan. Dat laat zich niet plannen, is een kwestie van chemie. Maar gelukkig vind ik altijd mensen om mee te praten, te lachen en te huilen. Onderling vindt niet iedereen elkaar aardig, leuk of sympathiek. Er zijn chefs, ondergeschikten, lijnmanagers. De hiërarchie is binnen de marine duidelijk, via rangen en standen en functies.

Daarom kan er juist ook openheid zijn: een commandant is ongeveer 8 rangen hoger dan een matroos Technische Dienst, maar hij respecteert de vakkennis van de ander, die hij niet heeft.

Anders dan buitenstaanders vaak denken is er daarom binnen een schip geen sprake van ‘kadaverdiscipline’, maar juist van respect voor elkaars rol. Ook ik heb mijn rol en ook al komt iemand niet naar mijn bezinningsdiensten, ik ervaar wel respect voor mijn rol en plek. En als ik als mens contact krijg met dat bemanningslid, voelen we ons met elkaar verbonden.

Aardig

Zelfs als het eens botst, en kan je elkaar een ‘k…tzak’ vinden, maar na de missie, na de vaarperiode heb je toch samen die tijd doorstaan en ben je met elkaar verbonden door die gezamenlijk doorgebrachte tijd. Een mooi fenomeen. Een voorbeeld voor hoe we ook in het groot samen kunnen leven. We hoeven elkaar niet aardig te vinden in Nederland, we zijn verbonden, omdat we dezelfde tijd en ruimte delen.

5 reacties op ‘Verbonden? of met elkaar opgescheept

 1. IK heb nooit het gevoel gehad van met elkaar opgescheept zitten. Des te meer met elkaar verbonden. Negen maanden gevaren op de Hr Ms Gieten altijd zeeziek nooit gemopper dat iemand mijn taak over nam. dat was dan ook wederzijds dat is verbonden zijn denk ik. Ook toen er een oproep werd gedaan voor een harde actie te doen om de Dam in Amsterdam schoon te vegen ook toen waren we verbonden. Top tijd mijn dienst tijd.

  Geliked door 2 people

  1. Volgens mij bedoelt Fred met dat ‘opgescheept’ dat je elkaar niet uitkiest. En dat je dan toch met elkaar leeft en werkt. En ik denk dat dat met de een misschien gemakkelijker is dan met de ander?

   Maar mooi om te horen hoe jij dat hebt ervaren! Dank je!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s