Geef de haat die je voelt geen kans

door: Gert van de Bunt, theoloog en supervisor en verbonden aan de Vereniging Scala

(Dit artikel verscheen op 24/3 als ingezonden brief in Trouw)

De Turkse president Erdogan weet niet van stoppen. Nu door te dreigen met geweld tegen Europeanen. ‘Als Europa zo doorgaat, kunnen Europeanen over de hele wereld niet meer veilig over straat’, zei de Turkse leider vandaag (22 maart, red.). Naar wat dit concreet betekent kunnen we alleen maar gissen.

En we kunnen bang beginnen te worden en de neiging hebben om te gaan slaan.  Buitengewoon menselijk… om ontzettend boos te worden en te roepen, dat Turken niet deugen, dat ze beter kunnen terugkeren, dat ze hun dubbele nationaliteit nu maar moeten inleveren etc. etc.

de tekst loopt door onder de afbeelding

Vooral niet doen, nu, zou ik menen. Immers: wat Erdogan vooral probeert is in eigen land meer steun te krijgen voor het op handen zijnde referendum, dat hem meer volmachten moet geven. En als wij in de door hem uitgezette val lopen om ‘Turken als vijand’ te beschouwen, dan zal Erdogan ongetwijfeld de eigen bevolking oproepen om de gelederen te sluiten en zich gezamenlijk te keren tegen de vijand, die hij zelf heeft gecreëerd.

Niet doen dus: bang worden. Geef de haat, die je ongetwijfeld voelt opkomen, geen kans. Behalve contraproductief vergiftigt het ook nog eens je eigen hart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s