Heilig

door: Hans Strijards, theoloog en pastoraal werker, namens de Raad van Kerken Tilburg-Goirle

Als er maar één God is, waarom zijn er dan zoveel verschillende geloven en kerken, synagogen, moskeeën en tempels in de wereld? Dat is een vraag die je vaak hoort, en die vaak gesteld wordt aan mensen waarvan bijvoorbeeld bekend is dat ze christen zijn. En vaak wordt die vraag juist gesteld door mensen die zichzelf niet als gelovig ervaren.

Nu is het probleem van al die verschillende kerken en religies iets dat binnen de kerken zelf ook gevoeld wordt. Gelovend in de éne God kun je het als pijnlijk ervaren dat mensen van religies elkaar zo slecht begrijpen. Daarom ondernemen kerken ook vaak pogingen in gesprek te gaan met andere religies en confessies, om te komen tot meer begrip en te groeien naar meer eenheid.

Als het gaat om het contact vanuit de christelijke kerk met andere religies spreken we van de interreligieuze dialoog. Als het gaat om de het contact tussen de verschillende christelijke kerken onderling spreken we van oecumene.

de tekst loopt door onder de afbeelding

Het belang van de oecumene is gemakkelijk uit te leggen. Want als mensen die zo verwant zijn aan elkaar – ze delen in hetzelfde verhaal van Jezus Christus –  elkaar al niet meer begrijpen en strijden met elkaar… wat zegt dat dan over de mensen op zich. Daarom is het project van oecumene ook van belang voor de wereld als geheel, voor alle mensen.

Wat zou het mooi zijn als christelijke kerken (katholiek, protestants en anderszins) kunnen groeien in vertrouwdheid met elkaar en in onderling begrip. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de wereld. Dan laat je ook aan de buitenwereld zien dat wat heilig is voor mensen niet alleen leidt tot scheiding, tot oorlog en tot strijd, maar dat het juist mensen ook kan aanzetten tot groei en vertrouwen.

En dat laatste heeft de wereld heel hard nodig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s