‘Ik kies voor leuk’

door: Chantal Tieleman

‘Ik vind verbinding belangrijk’, ‘Hij zoekt steeds de verbinding’, ‘Ik wil dat we ons verbinden en niet polariseren’ en recent nog op NieuwWij zegt Jeroen Hoogerwerf: ‘Laten we kijken naar wat ons mensen bindt en juist niet naar wat ons scheidt in deze wereld’. Prachtige uitspraken die op de social media de ronde doen. In ieder geval in mijn tijdlijn. En gelukkig maar. Veel mensen voelen de behoefte om in deze polariserende samenleving een tegengeluid te laten horen. Soms laat ik me daardoor bijna in slaap wiegen, denk ik: het komt wel goed met onze samenleving.

Totdat er ineens een discussie losbarst rondom ongeveer het meest ultieme we-voelen-ons-verbonden-moment in Nederland; dodenherdenking. Theoloog Rikko Voorburg opperde het plan om ook de omgekomen vluchtelingen te herdenken op 4 mei. En ‘all hell broke loose’. Links, linkser, midden en rechts, rechtser, katholiek, protestant, joods en atheïst in alle mogelijke combinaties buitelden over elkaar heen: voor, tegen, anti, stom plan, Voorberg is een held, Voorberg is een stommeling, prachtig idee, top idee maar timing verkeerd, toch juist NU wel…

De ene na de andere respectabele theoloog, journalist, reliwerker, directeur, voorganger of voorspreker werd online en offline uit de kast getrokken, liet van zichzelf horen of promootte de visie van anderen. Bij sommigen was het respect voor de mening van de ander ver te zoeken.

de tekst loopt door onder de afbeelding


Ergens in die dagen raakte ik in een Twitter-discussie verzeild. Een twitteraar reageerde op een tweet van #ikbenverbonden met: ‘Ik ben NIET verbonden, maar een individu, opgegroeid in de westerse wereld met een eigen mening’. Mijn reactie: ‘We delen ons land en leven met mensen met een andere mening en daartoe moeten we ons dus verhouden. Leuk of niet leuk. Daarom zeggen wij #ikBENverbonden.’
‘Ik wil het liever ‘leuk’,’ reageert de Twitteraar. Tja… wie niet.

Feit blijft dat alle goedbedoelende mensen in de wereld soms grondig van mening, visie en ambitie verschillen. En dat het dan niet altijd even eenvoudig is om het ‘leuk’ te houden als we onze verschillende meningen naar elkaar ventileren en elkaar vaak zelfs willen overtuigen van ons eigen gelijk. Alle mensen die iets vinden van het plan van Rikko Voorberg, en trouwens ook Voorberg zelf, zijn teleurgesteld, boos en bezorgd. Vanuit oprechte betrokkenheid levert dat veel diverse meningen op. Die op hun beurt weer boze of gefrustreerde reacties oproepen.

Maakt ons dat minder verbonden? Volgens mij niet. Zolang we met elkaar in gesprek zijn en met woorden gooien in plaats van bommen, getuigt dat van verbondenheid en zelfs respect – hoe minimaal en basaal ook. Van het besef dat we het met elkaar moeten doen. Leuk of niet.

Als we daar nou eens mee beginnen; ons te realiseren dat we hoe dan ook met elkaar verbonden zijn. En dat dat ons uitdaagt om op een andere manier om te gaan met de verschillen. Nieuwsgierig, barmhartig, open, oprecht, solidair. Elkaar uitnodigend tot gesprek, tot dialoog – ook als de uitkomst daarvan open is en we niet per se dichter bij elkaar komen.

Want #ikbenverbonden. En dat kunnen we grotendeels zo ‘leuk’ maken als we zelf willen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s