Verbondenheid kan heel gemakkelijk zijn

door: Hub Vossen, Stafmedewerker/aalmoezenier van sociale werken bij Dienst Kerk en Samenleving, voorzitter ‎Stichting Limburgs Diaconaal Fonds

Contact zoeken met andere mensen is vaak moeilijk. Ze spreken onze taal niet. Ze eten andere dingen. Hebben een ander geloof. Voor menigeen is en blijft het moeilijk. Het lijkt wel of het in onze samenleving steeds moeilijker wordt om contact te hebben en verbondenheid te creëren. We zien vele beren op de weg! Zeker als in de directe leefomgeving mensen uit andere culturen komen wonen, als een azc of noodopvang in de nabijheid gevestigd wordt. We hebben we onze (voor)oordelen al klaar. ‘Not in my backyard!’

Ontmoetingen

In Limburg hebben we onlangs enkele bijzondere ontmoetingen gehad in een asielzoekerscentrum. Een twintigtal bewoners uit een azc mochten meedoen aan een pilot die door het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en de gezamenlijke kerken opgezet is. Met elkaar praten over wat je bezighoudt, waar je bang voor bent, waar je gelukkig van wordt. Aan de hand van Artikel 1 van de grondwet waren we met elkaar in gesprek. Nederlanders en asielzoekers!

tekst loopt door onder de afbeelding

tussenfoto website met revers-pin

Twee bijeenkomsten werden gehouden in het azc en vervolgens waren er ontmoetingen in een kerk en een moskee in de directe nabijheid van het azc. Voor alle ontmoetingen voorzag men enorme problemen en er werd uiteindelijk meer tijd gestoken in de voorbereiding van de bijeenkomsten, dan in de ontmoetingen. Jammer!

Gewoon of bijzonder?

De uiteindelijke ontmoetingen waren zeer bijzonder. Gewoon met elkaar in gesprek. Luisteren naar elkaars levensverhalen. Naar waar je als mens bang voor bent in onze snel veranderende wereld. Luisteren naar elkaars verhalen over geloof en verbondenheid met de allerhoogste, of dat nu Allah of God is. Maar ook luisteren naar wat je voor elkaar kunt betekenen. Daarbij gaat het niet of wij beloftes kunnen doen om vluchtelingen hier te houden. Bij de instanties leeft die angst wel. Dat mensen zich gaan hechten. Dat mag net niet! Zeker niet in de fase van afwachten in een asielzoekerscentrum. (Men is bang dat als mensen zich gaan hechten dat een eventueel gedwongen vertrek alleen maar lastiger maakt. Red.)

tekst loopt door onder de afbeelding

In de gespreksmomenten hebben we open over een aantal zaken met elkaar gesproken. Opvallend was de gretigheid van mensen om te luisteren naar elkaars levensverhaal, naar de zorgen, maar ook mogelijkheden die men zag. Bijzondere gesprekken, met hele gewone, maar tegelijk bijzondere mensen.

Voelbare verbondenheid

Bij ons bezoek aan de katholieke kerk werd stil gestaan bij het Mariabeeld. Vertelden moslims over hoe zij naar Maria keken. Samen hebben we kaarsen aangestoken en genoten van een moment van intense stilte. De verbondenheid was voelbaar aanwezig ondanks onze verschillende sociale, religieuze en maatschappelijke achtergronden.

Zelf woon ik in de nabijheid van dit azc. Tijdens een wandeling met mijn hond kwam ik onlangs een van de deelnemers tegen. Een moment van hartelijke herkenning met een bijzondere verwelkoming; ‘Jij bent mijn Nederlandse vriend’.
Verbondenheid. Zo gemakkelijk te verkrijgen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s