Afbrokkelende draden van verbondenheid

door: Marianne Debets, geestelijk verzorger en schrijver van het boek ‘Ik zie de halve aarde en de hemel. Impressies van de werkvloer

Weet ik me verbonden met mensen? Met mensen wonend in mijn eigen stad of streek of ver weg? Mensen uit een andere cultuur, met een andere levensvisie en een andere levenssituatie?

Perspectief

#Ikbenverbonden heeft voor mij verschillende kanten. Kan ik van perspectief wisselen en kijken met de ogen van de ander? Ervaar ik een vorm van wederkerigheid in het contact met de ander? Is er een verstaan over en weer zodat zienswijzen, hoe verschillend ze ook mogen zijn, met respect voor elkaar uitgewisseld kunnen worden?

Van perspectief wisselen vraagt flexibiliteit en ruimte om je het standpunt van de ander eigen te maken. Om je te verplaatsen in de achtergrond en context van het leven van de ander. Van perspectief kunnen wisselen, daagt uit, geeft kleur en rijkdom en kan zeker ook zin geven aan het leven.

Lig je niet wakker?

Als geestelijk verzorger was ik jarenlang werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Vaak kreeg ik de opmerking: ‘Ik zou dat niet aankunnen, lig je niet wakker van de problematiek die je daar tegen komt?’ Ik vroeg me af wat er achter die opmerking schuilging en als ik de kans had, vroeg ik daar ook wel naar. Inderdaad heb ik weleens wakker gelegen, was ik bezorgd en onrustig. Dat had niet te maken met de problematiek, maar met het feit dat ik de ander niet kon bereiken, niet kon verstaan. Ik heb in die tijd groot respect en waardering ontwikkeld voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn. Als deze mensen worden weggezet of weggeschoven naar de rand van de samenleving, roept dat wrevel bij mij op.

tekst loopt door onder de afbeelding

Het verlangen om erbij te horen

Tegelijk ervaar ik ook zelf aan den lijve dat het doorzettingsvermogen, geduld en uithoudingsvermogen vraagt om mee te lopen op het soms grillige levenspad van de psychisch kwetsbare persoon met zijn ups en downs. Steeds staat me dan de titel van een boek voor ogen: ‘het verlangen om erbij te horen’, met andere woorden het verlangen om verbonden te zijn, mee te mogen tellen, gehoord en gezien te worden.

Het is al weer ruim 15 jaar geleden dat ik kennismaakte met een vluchtelingengezin uit Armenië met twee kinderen. Al die jaren zijn we contact blijven houden. Rond feestdagen eten we vaak samen. Onlangs zaten we met elkaar aan tafel en ik vroeg: ‘Hoe is het voor jullie nu in Nederland? Is Nederland jullie nieuwe thuis geworden of ligt jullie hart toch in Armenië?’ Sonja stond op en haalde een grote doos tevoorschijn. Ze maakte deze doos open en liet me een prachtig oud bestek zien dat ze ooit van haar moeder had gekregen. Voordat ze gevlucht waren, had ze deze kostbare schat begraven vlak bij hun huis en onlangs had ze dit bestek via veel omwegen teruggekregen. ‘Nee, nu is het goed, mijn ouders zijn nu bij me. Ik mis nog af en toe mijn eigen land maar mijn kinderen hebben hier een toekomst. En er zijn goed mensen hier.’

tekst loopt door onder de afbeelding

tussenfoto website met revers-pin

Losser worden

Mensen met een kwetsbare gezondheid zijn altijd deel van mijn leven geweest. Wat mij de laatste jaren sterk aangrijpt, zijn mensen wier vermogen om te denken, na te denken, zich te herinneren, sterk verminderd is. Er wordt dan vaak gezegd: ‘hij of zij raakt de weg kwijt’. Maar het is de verbondenheid met wie men is en was, de verbondenheid met mensen die hen dierbaar waren, die langzaam losser wordt.

Draden van verbondenheid breken af, vallen soms ook weg. Ik herinner me na al die jaren nog de blik in de ogen van mijn moeder. Die veelzeggende blik: ‘ik blijf bezorgd om jou omdat je mijn kind bent.. wie had ooit gedacht dat mijn leven zo zou veranderen… ik ben verdrietig omdat ik zoveel mensen mis…’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s